CBD en het immuunsysteem

Het endocannabinoïdensysteem of ECS, is een opmerkelijk complex signaleringsnetwerk dat grote gevolgen in het lichaam heeft. Er zijn al veel studies gepubliceerd die onderzoek deden naar de effecten van de verschillende onderdelen van het ECS met betrekking tot eetlust, stofwisseling, bloedsuiker regulering, obesitas, pijn bestrijding, oxidatieve stress, thermoregulatie, gezondheid van het oog, stemming, geheugen, en nog veel en veel meer.Echter, één zeer bijzondere en interessante therapeutische toepassing van het ECS is die op het immuunsysteem, of zoals sommige wetenschappers het noemen de modulatie van het ”immuno-cannabinoid”. Eenvoudig gezegd, kan het ECS helpen bij het reguleren of variëren van de eigenschappen, de toon, en de algehele werking van het immuunsysteem. Hoewel de immunomodulerende effecten van het ECS niet volledig is opgehelderd, is het veelbelovend wat we inmiddels wel weten.
Ten eerste, in optimale concentraties, kunnen sommige cannabinoïden een ontstekings- remmende werking hebben bij patiënten met auto-immuunziektes (bijvoorbeeld  multiple sclerose, artritis, lupus, encefalitis, Parkinson). Cannabidiol (CBD) is bijzonder krachtig in dit verband.
Ten tweede is aangetoond dat cannabinoïden een rol spelen bij de modulatie van neurogenese en neurodegeneratie. Als voorbeeld, blijkt uit gegevens van talrijke studies dat cannabinoïden op diermodellen een gunstig effect hebben op beroertes, hoofdletsel, cerebrale ischemie, evenals een door Bèta-amyloïd opgewekt en gefosforyleerd Tau-eiwit (tauopathy). Vastgesteld is dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in veel van deze neuro-degeneratieve en neuro-inflammatoire omstandigheden. 
Het is belangrijk te erkennen dat deze immuno-modelerende effecten het gevolg zijn van een gecoördineerd proces door de reacties van het zogenaamde “aangeboren immuunsysteem” en het “adaptieve immuunsysteem”. Het immuunsysteem is een groot netwerk van verschillende immuun celtypes dat zich uitdrukt in veel verschillende receptoren (zie deze als de sloten), en reageren op, en laten vele cytokine/hormonen los (zie ze als de sleutels die helpen de sluizen te openen). Celgemedieerde immuniteit is één van de belangrijkste onderdelen van het adaptieve immuunsysteem dat reageert door gebruik te maken van gespecialiseerde T-cellen en Natural killer (NK) cellen om ziekteverwekkers, viraal geïnfecteerde cellen en tumorcellen op te sporen en te neutraliseren. Humorale immuniteit is een aanvulling op het cel-gemedieerd systeem door gebruik te maken van B-cellen en deze ontwikkeld antilichamen tegen antigenen of ziekteverwekkers die worden herkend als indringer.
Als er een onbalans bestaat tussen cellulaire en humorale immuniteit, resulteert zich dat in ziekte en disfunctie, multiple sclerose is een voorbeeld van een auto-immuunziekte, waarbij het celgemedieerde immuunsysteem hyper actief is tegen het eigen brein en zenuwstelsel van het individu, alsof het een indringer is. Het is interessant dat het aangetoond is, dat het ECS en de cannabinoïden een belangrijke rol speelt in het ”balanceren” van de verschillende wapens en onderdelen van het immuunsysteem. Sommige zouden beweren dat zwaar, chronisch gebruik van cannabis schadelijke effecten kan hebben op de gezondheid. Maar wetenschappers bestuderen nu de effecten van het ECS op het immuunsysteem, Neuroinflammatie, artritische ontstekingen in de gewrichten en zelfs Systemische inflammatie en hebben opmerkelijke voordelen ontdekt van natuurlijk voorkomende  en endogeen geproduceerde cannabinoïden. Diverse fytocanna, van cannabis, zelfs die gebruikt worden binnen de landbouw van hennep, vertonen een enorm potentieel voor het optimaliseren en het herstellen van het evenwicht in het immuunsysteem.Het uiteindelijk begrijpen van de ingewikkelde plasticiteit van cannabinoïde verbindingen, cannabinoïde receptoren, en enzymen die synthetiseren, hydrolyseren en metaboliseren, en de complexe overspraak die bestaat naast andere orgaansystemen in het lichaam, zal ongetwijfeld wereldwijd de medische handboeken doen herschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *